lauantai 6. joulukuuta 2014

Vääryydet korjatuksi äärimmäisimmällä tavalla







Lukemani kirja oli Ilkka Remeksen 6/12. Kirja on vuonna 2006 julkaistu fiktiivinen jännitysromaani. 

 Kirjan päähenkilöitä ovat poliisit Antti Korpi ja Johanna Vahtera. Tarinan aikana seurataan myös vähemmän tärkeiden henkilöiden näkökulmia, esim. kirjan pääantagostin Vasa Jankovicin. 
 Tarina alkaa Riihimäelle, jossa Riihimäen vankilan vanginvartijan vaimo siepataan panttivangiksi. Sieppaajat soittavat vanginvartijalle, ja käskevät tämän vapauttamaan tuomiotaan Suomessa istuva serbieversti Borislav Jankovic. Koska vartija ei halua raskaana olevan vaimonsa vahingoittuvan, hän ilmoittaa tilanteesta vankilanjohtajalle ja vapauttaa Jankovicin. Sieppaajat odottavat vankilan ulkopuolella, ja lähtevät pois Jankovic ja vartijan vaimo mukanaan. Vastoin sieppaajien käskyjä vankilanjohtaja on ilmoittanut poliisille, joka lähettää valmiusyksikkö Karhun pysäyttämään sieppaajat. 

 Sieppaajat ovat Borislav Jankovicin pojat Vasa ja Radovan. Kun Karhu pysäyttää heidät, panttivanki juoksee karkuun, ja Radovan juoksee tämän perään. Hänet ammutaan ja Vasa pakenee isänsä kanssa metsään, mutta Borislav jättäytyy jälkeen sillä hänen sydämensä ei kestä Radovanin kuolemaa ja fyysistä rasitusta. Vasa pakenee Ruotsiin, jossa hän suunnittelee kostoa.
 Kohteeksi joutuu Suomen valtiojohto eli linnan juhlat. Vasa ja hänen 6 serbikommandoaan iskevät Presidentinlinnaan ja pitävät vieraita vankeina. Vaatimuksina hän esittää propaganda filmin esittämisen valtakunnanteleviossa, eversti Jankovicin vapauttamisen, pakokone ja suuren lastin tamiflun-lääkkeen raaka-aineita. 

 Serbit pakenevat lentokoneella, mukanaan kaikki panttivangit -myös tasavallan presidentti. Johanna Vahtera on kuitenkin soluttautunut panttivangiksi, ja saa aikaan kahakan. Kahakassa eversti saa osuman, ja kuolee. Serbit lyötävät ruumasta kaksi sotilasta ja tappavat kostoksi heistä toisen. 

 Arlandassa Antti Korpi ei kuitenkaan onnistu lunnaiden hankinnassa vaan joutuu murtautumaan varastoon saadakseen nämä. Sillä aikaa serbit laskeutuvat Minskiin, Valko-Venäjällä. He jatkavat matkaa mukanaan vain presidentti ja yhden serbin tyttöystävä. Vahtera ja Korpi seuraavat heitä ja saavat selville Venäjän tukeneen iskua. KGB aikoo teloittaa kaikki serbit, presidentin ja tyttöystävän. Vain 2 serbiä onnistutaan teloittamaan, ennen kuin Korpi hyppää väliin. He lähtevät pois presidentin ja Vasan kanssa. Muut panttivangit pääsevät Suomeen turvallisesti, mutta presidentti ammutaan Helsingissä. Viimeisessä luvussa Vasa istuu elinkautista Riihimäellä. 

Vasan motiivina tälle kaikelle oli saada isänsä vapaaksi, saada tältä hyväksyntää ja näyttää maailmalle miten serbit joutuivat kärsimään sodassa.

 Mielestäni kirja oli mahtava, koska siinä oli jännittäviä tilanteita joka luvussa. Suosittelen kotimaisen kirjallisuuden ystäville ja muillekin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti