sunnuntai 7. joulukuuta 2014

Ilkka Remeksen teos Piraatit





Terroristeja vai roistoja?

Ilkka Remeksen Piraatit teoksen alussa Aaro ja hänen paras ystävänsä Niko ovat ajelemassa autolla, kunnes vahingossa löytävät salaperäisen salkun. Sieltä löytyy lippu Ocean Emerald nimiselle huippuristeilyalukselle sekä henkilötodistus, joka kuuluu Juliette du Pontille. Aaro päättää viedä kyseiselle naiselle hänen omaisuutensa, joten pojat lähtevät satamaan päin. Aaro kertoo laivan henkilökunnalle, että hänellä on halussaan Juliette du Pontin henkilötodistus sekä matkalippu. Infopisteessä Aaroa neuvotaan odottamaan naista. Pian tämä ilmestyy paikalle kiitollisen oloisena, ja tarjoutuu viemään pojan jäätelölle kiitokseksi tavaroidensa löytymisestä. Matkalla jäätelöbaariin nainen alkaa kuitenkin muuttumaan kireämmäksi ja kyselemään muun muassa onko joku hakemassa Aaroa satamasta ja millä hän on liikkeellä. Aaro alkaa huomamaan tilanteessa jotain outoa myös siksi, että he ovat menossa aivan väärään suuntaan kuin oli tarkoitus. Lopulta Juliette pysähtyy, avaa hyttinsä oven ja käskee hämmentyneen Aaron sinne. Huoneessa odottaa mies, jonka kanssa Juliette sitoo Aaron kiinni sängyn jalkaan ja lähtevät pois.
    Samaan aikaan mantereella Aaron paras ystävä Niko yrittää saada Aaroa kiinni puhelimitse, mutta turhaan. Laivassa Aaron puhelin kyllä soi, mutta hän ei siihen voi vastata. Niko alkaa huolestua, sillä Aaro vastaa aina puhelimeen.
Laivan turvallisuuspäällikkö, entinen FBI-agentti, Thompson ”Susi” on valppaana työpisteessään ja seuraa valvontakameroita. Hän huomaa, kuinka laivan stuertti Emilio toimii epäilyttävästi. Emilio tekee jotain sähkökaapin luona. Thompson miettii, että mitä ihmettä stuertilla on asiaa sähkökaapin luo?
   Thompson tarkkailee myös muita poikkeavuuksia laivan sisällä ja huomaa muutaman epäilyttävän henkilön. Yksi näistä on Delacroux, joka on tunnettu huippurikoksistaan, jotka liittyvät vahvasti esimerkiksi taiteen väärentämiseen. Thompson tekee Delacroux'sta ilmoituksen varmuuden vuoksi kapteenille.
   Tarinan edetessä selviää, että Delacroux, Juliette du Pont ja Emilio ovat joukko rikollisia, jotka ovat kaapanneet laivan. He ovat piilottaneet ympäri laivaa pommeja, joiden laukaisivat ovat Delacroux'n ja Julieten hallussa. Aaro on jo myös päästetty vapaaksi, sillä nyt kaikki laivan matkustajat ovat vankeina. Rikolliset ovat kieltäneet puhelimien käytön ja ja jos joku matkustajista käyttää Internettiä, siitä seuraa satunnaisesti valitun henkilön kuolema. atkustajilta kerätään puhelimet sekä muut arvoesineet pois. Ovatko nämä rikolliset sittenkin vain omaisuuden ja rahan perässä eikä terroristeja? Muiden ihmisten panikoidessa Ocean Emeraldin omistajan poika Max Lovine Jr pelaa rauhallisesti casinolla rahapelejä kuunnellen sinfoniamusiikkia kuulokkeistaan. Aaro menee kysymään Maxilta, miksi tämä vain pelaa. Max vastaa siihen, että ei heille kuitenkaan käy mitään, sillä laivalla on paljon turvallisuusalan ammattilaisia. Aaro pitää tätä syytä rauhoittavana ja oikeastaan järkevänä. Aaro huomaa Maxilla kuitenkin olevan satelliittipuhelin ja ottaa tämän vaivihkaa. Ehkä Aaro saisi sillä jotenkin yhteyttä muihin merenkävijöihin ja mantereelle ilman, että rikolliset sitä huomaavat.
   Aaro menee puhelimen kanssa lähelle rikollisia ja ottaa näistä ihmisjoukon keskeltä muutamia kuvia. Hän kirjoittaa myös lapun, jossa lukee tietoja rikollisten uhkauksista, toimintavoista, ulkonäöstä ja muusta olennaisesta. Sen jälkeen hän suuntaa ravintolan keittiöön etsimään muovikanisteria toteuttaakseen mielessään olevan suunnitelmansa. Keittiössä Aaro tapaa Rosita nimisen tytön, josta hän huomaa heti pitävänsä. Rositalla on tilannetajua eikä hän kysele liikaa. Ongelmien kautta he löytävät Aaron etsimän muovikanisterin. Aaro asettaa sateellittipuhelimen lähettämään Aaron isälle kuvat ja viestiä noin puolen tunnin kuluttua. Sen jälkeen hän survoo puhelimen kanisteriin ja heittää rikotusta ikkunasta mereen. Näin rikolliset eivät saa tietää siitä, että pian mantereella tiedetään, mitä laivalla tapahtuu.
   Aaron isä saa viestin ja järkyttyy. Koska hän työskentelee poliisina ja salaisen palvelun tehtävissä, on hänellä paljon yhteyksiä. Hän soittaa kolleegoilleen ja he kokoontuvat tekemään suunnitelmaa siitä, kuinka pelastaa matkustajat Ocean Emeraldilta.
   Laivalla ihmiset ovat edelleen paniikin vallassa. Aaro ja Rosita yrittävät auttaa turvallisuuspäällikkö Thompsonia ja henkilökuntaa. Laivan kannella Rositalle ja eräällä naiselle syntyy väärinkäsityksestä riitaa, jonka väliin Juliette menee. Tämä lyö Rositaa, jota Aaro ei kuitenkaan suostu vain katsomaan vierestä. Kaaoksessa Aaro ja puolestaan Delacroix putoavat hyytävän mereen. Heidän peräänsä lähtee Thompson pelastusveneellä, mutta hän löytää vain pojan. Myöhemmin tulee kuitenkin ilmoitus toiselta laivalta, että Delacroix on pelastettu ja on nyt siellä.
   Ocean Emeraldilla Juliette on aivan paniikissa Delacroix'n katoamisesta, ja toistaa uhkausta, jonka mukaan matkustajille käy hullusti jos Delacroix on kuollut. Ocean Emeraldin kapteeni Hagen ilmoittaa kuitenkin rikollisille, että heidän johtajansa on löydetty ja hänet palautetaan pian laivalle.
   Ajan kuluessa laiva lähestyy rikollisten käskyttämänä mannerta kohti ja matkustajille ilmoitetaan, että heidät lasketaan pelastusveneissä vesille ja sieltä rantaan. Kaikki ovat hämmentyneitä ja jopa helpottuneita, sillä kaappauksesta tosiaan selvittiin hengissä. Kun kaikki on saatu rantaan, laiva yhtäkkiä räjäytetään. Jos rikolliset ovat koko ajan olleet omaisuuden ja rahan perässä, miksi ihmeessä he menivät räjäyttämään laivan?
   Mantereella Aaro seuraa aiemmin jo hieman epäilyksiä aiheuttanutta miestä. Mies kulkee syvemmälle metsään ja tapaa siellä Aaron oletusten mukaan Delacroix'n ja kumppanit. Pian Aaron takaa ilmestyy Juliette, joka nappaa Aaron mukaan panttivangiksi. Aaron lisäksi panttivankina on rikas Rubinstein, joka saa kuitenkin sairaskohtauksen autossa matkalle tuntemattomaan. Pian ryhmä saapuu vanhalle lentokentälle ja he lähtevät matkaan pienlentokoneella. Samaan aikaan Antti Korpi eli Aaron isä ja muut poliisit, turvallisuusasiantuntijat, puolustusvoimat ja muut saivat tiedon tämän koneen liikkeelle lähdöstä. Koko lentomatkan Antti ja muut olivat tietoisia reitistä ja sijainnista, kunnes reitti alkoi epäilyttää. Kone oli lentänyt monta tuntia Euroopan yllä ja nyt se oli meren päällä. Aikovatko rikolliset siis hukuttautua, sillä ei polttoaine riittäisi enää mantereelle?
   Aaro, Delacroux ja kumppanit olivat kuitenkin hypänneet Alppien kohdalla laskuvarjoilla koneen kyydistä pois. Siellä heitä tuli vastaan mies, jonka tarkoituksena oli kyyditä nämä määränpäähän. Aaro näki tilaisuutensa tulleen, ja onnistui saaamaan auton haltuunsa. Matka päättyi kuitenkin lyhyeen auton törmättyä toiseen autoon, jonka ratin takana oli rikollisten kumppani.
   Pakoyrityksen jälkeen pystyttiin jatkamaan matkaa. Joukkio saapui Sorde de l'Abbayelle, joka on alunperin luostariksi rakennettu paikka. Siellä sijaitsi kuitenkin asunnon kaltainen suuri tukikohta. Siellä Aaro lukittiin torniin. Aaro onnistui kuitenkin tornin lattiassa olevasta aukosta pakenemaan huoneesta ja hän päätyi tukikohdan ikkunan viereen. Ulkona oli pimeää, joten Aaroa ei nähty, mutta Aaro näki sisälle. Hän järkyttyi, sillä siellä oli Max, Ocean Emeraldin omistajan poika. Hän jäi kuuntelemaan Maxin ja muiden keskustelua ja tuli ilmi, että laiva räjäytettiin sen takia, että Max saisi laivan vakuutusrahat. Samalla Delacroix ja kumppanit hyötyivät siitä, että saivat matkustajien omaisuuden ja rahat.
   Yhtäkkiä Max ja hänen korstonsa ja Delacroix ja ja kumppanit ajautuivat aseelliseen riitaan, jonka seurauksena Delacroix ja kumppanit vangittiin ja sidottiin huoneeseen. Ammuksista rikkoutuneesta ikkunasta Aaro tuli huoneeseen sisään ja rikolliset hämmentyivät. Aaro ei tiennyt mitä tehdä, joten hän nappasi rikollisilta timanttipussin ja lähti juoksemaan torniin. Max seurasi ja Aarolla leikkasi. Hän sanoi, että antaisi timantit takaisin Maxille jos Max antaisi Aarolle puhelimen, jolla Aaro voisi soittaa isälleen ja kertoa sijainnin. Isällä kestäisi kuitenkin melko kauan tulla paikan päälle, ja Max saisi sopimuksen mukaisesti vapaasti paeta pois. Max suostui sopimukseen.
   Max ja hänen korstonsa eivät kuitenkaan päässeet nopeasti pakoon, sillä Aaro tiputti tornista Maxin urheiluauton konepellille kivenjärkäleen. Pihalla oli kuitenkin myös toinen auto, jolla miehet onnistuivat aloittamaan pakomatkansa.
   Jonkin ajan päästä Aaron isä saapui miehistöineen helikopterin kanssa pelastamaan poikansa. Aaro kysyi isältä, oliko tummatukkainen tyttö nimeltä Rosita kunnossa ja isä vastasi myöntävästi. Tämän jälkeen Aaro kertoi isällensä, että he voisivat samalla napata pari roistoa kyytiin. Isä ihmetteli Aaron sanoja. Tämän seurauksena Aaro osoitti helikopterista tielle pysähtynyttä viallisen oloista autoa ja sanoi:” Noin arvelinkin käyvän autolle, jonka tankkiin joutuu kourallinen hiekkaa”. Aaro kertoo myös timanteista, joiden tilalle kuitenkin vaihtoi pikkukiviä. Itse timantit hän kouraisi taskustaan. Isä katsoi Aaroa tyrmistyneenä ja mietti varmasti, kuinka nokkela hänen poikansa oikein on.
   Kirjan teksti on mielestäni todella helppolukuista. Kirja on myös lyhyt, joten se sopii hyvin niille, jotka eivät jaksa lukea pitkiä kirjoja. En ollut yhtään suunnitellut aiemmin, minkä dekkarin lukisin, mutta kysyessäni veljeltäni hän antoi tämän teoksen minulle. Päätin siis ryhtyä vain lukemaan.

6 kommenttia: